"ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"

Ήταν, κάποτε, µια µικρή ηλιαχτίδα. Μικρή, μα πολυταξιδεµένη. Και πού δεν είχε πάει! Είχε ταξιδέψει µέχρι τα πιο µακρινά αστέρια. Είχε διασχίσει το διάστηµα σκαρφαλωµένη πάνω σε βιαστικούς γαλαξίες. Μα πάντα γυρνούσε πίσω. Στη ζεστή αγκαλιά του ήλιου. Ώσπου µια µέρα αποφάσισε να έρθει στη Γη. Και ήρθε.


 Έπαιξε µε τα κύµατα. Κρύφτηκε µέσα στα σκοτεινά φυλλώµατα των δέντρων. Δροσίστηκε στα νερά των ποταµών. Κουβέντιασε, καθισµένη πάνω στα πέταλα µιας µαργαρίτας, µε τις µέλισσες και τις πεταλούδες. Ακούµπησε πάνω στις φτερούγες ενός αηδονιού και τραγούδησε µαζί του. 

Και οι µέρες περνούσαν. «Πότε θα γυρίσεις πίσω;», τη ρωτούσε ο ήλιος. «Αχ, είναι όµορφη η Γη!», του απαντούσε εκείνη. «Άσε µε να µείνω για πάντα!». O ήλιος δεν της το χάλασε το χατίρι. «Μείνε!», της είπε. 
Κι η ηλιαχτίδα, χαρούµενη, άρχισε να ψάχνει να βρει το πού θα έστηνε το νέο σπιτικό της. Έψαξε εκεί που φυτρώνουν τα λουλούδια. Κι εκεί που υψώνονται τα πεύκα. Εκεί που κοιµούνται τα ελάφια. Εκεί που ξεδιψούνε τα πουλιά. Παντού ήταν όµορφα! Ποιο µέρος να πρωτοδιαλέξει; 

Ώσπου µια µέρα συνάντησε ένα δέντρο. Μικρό ήταν. Μα είχε καταπράσινα φύλλα, µε όµορφη µυρωδιά. Είχε και κάτι ολοστρόγγυλους καρπούς, που κρεµόντουσαν από τα κλαδιά του.  
Κάτω από τη φλούδα τους -κι αυτή µυρωδάτη ήταν- η ηλιαχτίδα άκουσε τους χυµούς να την προσκαλούνε: «Σ’ εµάς µείνε!», είπαν. «Σ’ αυτό το πορτοκάλι!». Κι έτσι έκανε.


Από τότε είναι που το πορτοκάλι έχει αυτό το λαµπερό χρώµα. Όταν το πιάνεις στα χέρια σου, λες και κρατάς τον ήλιο. Ίδια µ’ αυτόν λάµπει.
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ 

Δραστηριότητες

 1. Ξαναγράψτε την ιστορία βάζοντας την ηλιαχτίδα να διηγείται σε α' πρόσωπο τις περιπέτειές της και τη συνάντησή της με την πορτοκαλιά


 2. Ακούμε το τραγούδι του Νίκου Κυπουργού "Ήλιε μου" (Στίχοι Λένας Κιτσοπούλου, Νίκου Κυπουργού)
 Φανταζόμαστε τους ήχους και τους ζωγραφίζουμε με χρώματα.


3.  Τι έκανε η ηλιαχτίδα μόλις έφτασε στη γη;
Φτιάχνω σχεδιάγραμμα  και το χρωμματίζω

4 .Γράφουμε:

Επειδή είμαστε πραγματικά μικροί παραμυθάδες γράφουμε  παραμυθάκια για το πως διάφορα φρούτα ή αντικείμενα  απέκτησαν το χρώμα που έχουν. 

5. Θα φτιάξουμε την πορτοκαλιά της τάξης μας 6. Ρωτάω και μαθαίνω γιατί πρέπει να τρώω πορτοκάλια και να πίνω φυσικούς χυμούς .Η δική μας μαγική πορτοκαλάδα 

 
 
 

                                                                               


Βιβλίο για να διαβάσετε : 


Για πρώτη φορά στα Χρονικά της Χρυσής Μαγείας ο συγγραφέας αποκαλύπτει σε αυτό το βιβλίο την απόκρυφη συνταγή για Ήλιο, μια συνταγή τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες συνταγές για μπουρεκάκια, καρυδόπιτες και κουραμπιέδες. Όταν, λοιπόν, η Κυριακή είναι μαύρη, πληκτική ή όταν νιώθεις το Σάββατο στις κακές σου, δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις τη συνταγή αυτή.
Τα υλικά που θα χρειαστείς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έναν ηλιόσπορο από το Βόσπορο, ένα φλιτζάνι με βυσσινάδα από τη Γρανάδα, ένα αβγό μελάτο από το Κιάτο, πέντε στάλες μέλι από της ελπίδας την κυψέλη και μια αμάραντη θαλασσινή ανεμώνα με επτά δροσοσταλίδες από τη θάλασσα των Σαργασών. Όσα σύννεφα κι αν σκεπάσουνε τον ουρανό, ό,τι θερμοκρασία κι αν δείχνει το βαρόμετρο, με αυτή τη μυστική συνταγή μπορείς να αποκτήσεις έναν ολόδικό σου ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου